• Mrtav punjac

  Cekam vazni SMS, i naravno zbog prazne baterije mobitel se ugasi prije nego je poruka stigla. Mob je cijeli dan javljao da je gladan ali (skoro) nikad ne nadopunjavam bateriju dok se do kraja ne istrosi, da ju cim duze ocuvam. Da, znam da litij-ionske baterije nemaju tzv. “memory efekt”, te se slobodno nadopunjavaju, ali svejedno kao i sve ostale baterije imaju ograniceni broj ciklusa punjenja/praznjenja (moja Nokia 3110 je stara vec 5 godina i baterija radi ko nova – i planiram ju koristiti kao primarni mob jos jedno vrijeme). Uglavnom odoh ga ja ustekat na punjac, kad ono nece punit! Provjerom sa votlmetrom sam naravno doznao da je punjac mrtav. Ocajnicki trazim trazim neki punjac u kuci, al naravno nema ni jednog kad ti treba.

   

  No prolazeci svojom sobom, ugledah staro ATX napajanje na polici, koje je u generali radilo, osim sto je na izlazima davalo malo poviseni napon. Naravno odmah mi je pala na pamet zlocesta ideja da odrezem konektor sa izgorjelog punjaca i spojim na +5V rail od tog starog napajanja. Na starom kineskom punjacu je ionako pisalo (na moje cudenje) – output: 3,6-9,5V. Moram si upamtit da ubuduce provjeravam takve stvari prije kupnje.

   

  Rezultat – poruka primljena, mobitel nahranjen:

   

  ATX_punjenje_moba

   

   

  Bilo je zanimljivo vidjeti kako se amperaza mijenja kad je mob u “sleep” modu sa iskljucenim displayom, sa ukljucenim displayom i kad je spojen na net ili  zove. Kod pocetka punjenja je mob vukao nekih 650mA u sleep modu. Kad sam ga aktivirao je potrosnja porasla za nekih 100mA a spajanjem na net ili pozivanjem za jos nekih 50mA. Postepeno se punjenjem struja punjenja smanjivala dok nije dosla do nule, nakon cega je periodicki svakim par sekunda skakao sa nule na nekih 150mA. Zanimljivo da kad je bio na nuli i kad sam otkljucao/osvijetlo mob struja je uvijek porasla za 300mA a ne za 100mA kako sam ocekivao.

   

  Uglavnom, nakon zlocestoce sa ATX napajanjem, pala mi je na pamet jos jedna ideja, dzepni “defibrillator” za mobitel. Mini punjac na bateriju bi jako dobro dosao kad sam u ovakvim situacijama a nisam doma. Prvo sam se dvoumio izmedu jedne ili cetiri AAA baterije, odnosno mali ali kompliciraniji, ili veliki ali jednostavan. No onda sam u ducanu ugledao 4LR44 bateriju za fotoaparate, velika ko pola AA baterije, a daje 6V, znaci mala a opet ne treba dizati napon. Jedino mi ostaje jos jedan veliki problem sto ne znam di za njega nabaviti  kuciste sa izvodima, morat cu si sam napraviti izgleda. Kao prvi prototip sam mislio jednostavno zalemiti zice na nju. Da znam, takvo zagrijavanje joj smanjuje kapacitet, ali sam si mislio da ako dovoljno brzo zalemim – nece izgubiti puno, a i tako je to samo prototip.

   

  Za spustanje napona sam se odlucio jednostavno staviti dvije obicne ispravljacke diode (1N4007) u seriju, i tako i tako baterija nema neke oscilacije. I da, NE POSTOJI otpornik koji smanjuje na “taj i taj” napon, s cime me cesto gnjave. Pad napona na otporniku je ovisan o struji koja prolazi kroz njega, veca struja, veci pad napona na njemu -> U = R * I. A struju koja prolazi kroz njega ne odreduje samo on nego i trosilo koje je spojeno u seriju sa njime. A da ne govorimo da kad trosilo varira onda ce varirati i pad napona na tom otporniku, odnosno napon na tom samom trosilu. Kod dioda je situacija jako drugcija. Osim sto opcepoznato provode u samo jednom smjeru, takoder imaju i gotovo stalan pad napona na sebi neovisno o struji koja prolazi kroz nju. Za silicijsku diodu pad napona iznosi oko 0.4V. Dakle, da nastavim s pricom, zalemio sam te dvije diode na bateriju te sam sa 6.4V (baterije uvijek imaju visi napon od onog nazivnog, kad im napon padne na nazivni onda su prakticki vec “pri kraju” ) snizio napon na 5.5V sto mi je bilo prihvatljivo. Rezultat je izgledao ovako:

  mini_punjac_4LR44

   

   

  Na netu sam nasao da takve alkalne 4LR4 tipicno imaju 150mA kapacitet, sto bi dalo bi teoretski mobu dalo nesto malo vise od 10min zivota. Cisto dovoljno. Sav ushicen sam isao spojiti moba na to, i rezultat je bio ovaj:

  mini_punjac_4LR44_fail

   

   

  I dok je mob uredno detektirao da je spojen na punjac i kazao da se puni, vukao je bijednih ~40-50mA. Ni kod spajanja na net potrosnja nije porasla. Isao sam provjeri sto se dogada sa naponom, i da, napon baterije je pao na oko 5V, a kad se spoji na mob padne na nekih 4V, sto znaci da je prakticki prazna. Kratkim spajanjem na ampermetru sam doznao da je tih 50mA maksimum sto moze dati u svojem trenutnom stanju (puna bi morala ici minimalno iznad ampera). Tu sam prisiljen nesto priznati: Ono “dovoljno brzo zalemiti” se pretvorilo u dan koji mi ta baterija nece zaboraviti za svoja (nazalost kratkog) zivota. Ispalo je da nisam bas tako spretan sa lemljenjem, i da je lemljenje tvrdog izvoda diode direktno na pol baterije jako jako losa odluka. Al uci se dok si ziv.

   

  Na veliku nesrecu ostalog baterijskog pucanstva u ducanu, po iducu zrtvu idem u ponedjeljak.


  2 responses to “Mrtav punjac”


  • bytespiller

   Odličan post! Zanimljivo kako puno (mili) ampera troši mob zapravo i to u stand by-u! :O

   Onaj 150 mA “spike” svakih nekoliko sekundi je regularna provjera mreže (stari mobovi su imali lampicu koja je to indicirala, trepnula je isto svake 2 sekunde ili tako nešto). Sjećam se moj stari Ericsson (cigla) je provjeravao svake sekunde, kasniji mobovi provjeravaju rjeđe da smanje zračenje (odnosno imaju što manju SAR vrijednost unutar granica propisa).

   Ovo sa dioda vs. otpornik za redukciju napona je bilo vrlo edukativno i korisno (bar meni koji sam to zaboravio iz osnova elektrotehnike)!